A méhpempő a méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, sárgás színű, savanykás, szúrós illatú olyan anyag, mellyel a dolgozó méhecskék táplálják az anyaméhet.
A méhpempő az alábbiakból tevődik össze: 67% víz, 12,5% fehérje, 11% egyszerű cukrok, 5% zsírsavak, ásványok, enzimek, pro-hormonok, antibiotikus hatású anyagok, esszenciális aminosavak.
Fontos természetes forrása az acetilkolin nevű idegi ingerületátvivő anyagnak, valamint a 10-HDA savnak (antibakteriális, gombaölő és vírusölő hatóanyag), amely erősítheti a szervezet védekezőképességét a betegségek ellen, és segítheti a szabad gyökök eltávolítását.
Csaknem az összes B-vitamin megtalálható B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 – Folsav.
18 féle esszenciális aminosav mind magas koncentrációban találhatók meg a méhpempőben.
Továbbá tartalmaz DNS-t és RNS-t melyek rákos megbetegedéseknél fontos szerepet töltenek be.
Ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag: kálium, kalcium, nátrium, cink, vas, réz, mangán, magnézium, foszfor, szelén, szilícium.
Legfontosabb cukortartalma a fruktóz és a glükóz, melyeket a sejtjeink közvetlenül használnak fel mint energiát, inzulin használata nélkül. Telített zsírsavakat tartalmaz, amelyek a helyes szervi folyamatokhoz elengedhetetlenek.
A méhpempő